„Czarne złoto”

    

W filiżance, w kubku, w szklance... W czym powinnyśmy podawać kawę?

Zanim dojdziemy do sedna sprawy, jakim jest serwowanie kawy, warto  dowiedzieć się skąd „czarne złoto” pochodzi i jak trafiło na nasze stoły.

Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych. Przypuszczalnie w XIII lub XIV w. przywiezione zostały przez kupców arabskich do Jemenu, którzy do dziś dostarczają najdroższej kawy. Prawdopodobnie tam opracowano metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju, który Beduini rozpowszechnili w całej Arabii.

Z odkryciem kawy wiąże się legenda. Zasługi w odkryciu kawy przypisuje się sufiemu Shaikh ash-Shadhilemu. Podobno podczas wędrówki po Afryce spotkał stado kóz, które wydawały mu się niezwykle pobudzone. Spróbował zjadanych przez nie owoców i odkrył, że również na niego działają one pobudzająco.

Monopol rynku kawowego pozostający we władaniu Arabów został złamany wraz z rozpoczęciem epoki kolonialnej. Nieuniknione było, że wcześniej czy później ziarna zostaną wykradzione i trafią na plantacje do krajów Ameryki Południowej. Kawa do Europy trafiła na początku XVII w. Oblężenie Wiednia przez Turków w 1683 roku i pozostawienie zapasów kawy w tym mieście zapoczątkowały kulturę jej spożywania.

Do Polski moda na kawiarnie przyszła z Saksonii wraz z królem Augustem II Mocnym i Augustem III. Pierwsza kawiarnia w Rzeczypospolitej powstała w 1700 r. w portowym Gdańsku, a w 1763 r. w Warszawie były dwie kawiarnie.

Dzisiaj kawa jest, zaraz po ropie naftowej, najlepiej sprzedającym się produktem, przynoszącym największe zyski. To jeden z najczęściej pitych napojów na świecie. Pewnie dlatego, że działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii oraz zwiększa sprawność myślenia. Rocznie spożycie kawy w Europie wynosi 160 litrów na osobę, co daje cztery filiżanki kawy dziennie. Najwięcej kawy w Europie wypijają Finowie, ok. 12,7 kg na jednego mieszkańca, podczas gdy Polacy około 3,4 kg.

Najdroższa kawa świata nazywa się luwak i kosztuje niemal 100 zł za filiżankę. Jej ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada tylko najlepsze owoce kawy. Częściowo nadtrawiona w żołądku zwierzęcia kawa traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po umyciu, ziarna traktowane są tak samo jak inne gatunki (prażenie, mielenie).

No dobrze, ale jak ją właściwie podać? Odpowiednie zaserwowanie dobrze przyrządzonej i aromatycznej kawy z pewnością pomoże w wywarciu dobrego wrażenia i  zabłyśnięciu  w towarzystwie.

W zależności od jej rodzaju, kawa podawana jest albo w odpowiedniej do tego porcelanie, albo w wysokich szklankach, lub kubkach. Niektórzy piją kawę w specjalnie do tego zaprojektowanych kieliszkach, ponieważ wygląda w nich bardzo efektownie. To, po jakie naczynie sięgamy, zależy od sytuacji, pory dnia czy nastroju.

Naczynie,  w którym podajemy kawę powinno utrzymywać temperaturę przez co najmniej 15 minut. Dlatego tak dobrze smakuje kawa w filiżance z cieniutkiej porcelany - nie pobiera ona ciepła napoju. To rozwiązanie idealnie sprawdza się przy serwowaniu np. espresso. Równie dobrym sposobem utrzymania ciepła kawy przez długi czas jest podanie jej w filiżance z grubymi ściankami. W tym przypadku ważne jest, aby najpierw podgrzać naczynie przed wlaniem kawy - unikniemy wtedy ochłodzenia napoju, a grube ścianki, wolno stygnąc, zapobiegną jego szybkiemu ochładzaniu się.

Kolejnym ważnym elementem podania kawy jest mleko. Nie należy podawać do kawy mleka prosto z lodówki! Powinno być ono lekko podgrzane. Należy też pamiętać aby zawsze podawać mlecznik na spodeczku! Można też podgrzać mleko w specjalnie do tego przeznaczonym spieniaczu.

Kawa najlepiej komponuje się z małą gorzką czekoladką, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem oprószonym kakao. Do kaw śniadaniowych możemy podać francuskie rogaliki. Jeżeli kawę serwujemy na spotkaniu biznesowym – bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie podanie samej kawy. 

Ile rodzajów kawy, tyle sposobów jej przyrządzania. Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny - ważne, żeby poza niepowtarzalnym aromatem i odpowiednim jej przyrządzeniem, była podana w pięknej oprawie.

Kawa espresso - mała, mocna kawa serwowana w małych filiżankach; drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem. Klasyczna filiżanka do kawy espresso wykonana jest z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących temperaturę napoju, a cylindryczny kształt tego naczynia ułatwia tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy.

                                                                                                                                                                 

 Kawa cappuccino - podawana jest w filiżance, tak jak do espresso wykonanej z porcelany, ale o wybrzuszonych ściankach. Gorące mleko dodawane do kawy tworzy na jej powierzchni delikatną piankę, którą można posypać tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem.

Café frappé - podawana w wysokiej szklance, ze słomką. Prosty sposób na kawę mrożoną -niewielka ilość bardzo mocnej kawy dopełniona zimnym mlekiem, z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych.

 

Cafe latte - kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach, choć we Francji podawana jest w miseczkach, wraz z obowiązkowym croissantem.

 

Cafe Jamaica - podawana w naczyniu podobnym do latte. Składa się z esencjonalnej, gorącej kawy, Kahlua oraz rumu, a wszystko przybiera się bita śmietaną i posypuje gałka muszkatołową.

 

Cafe Macchiato - to napój mleczny, który powstaje w wyniku powolnego (delikatnie, po ściance) dolania kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności około 250ml.

 

Irish coffee - podawana w specjalnych ceramicznych wysokich i wąskich kubkach z uszkiem lub w irlandzkich szklankach do whisky. Do szklanki należy wlać nieco whisky i kawę, dodać brązowy cukier, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę utartą z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego. 


X Zapisz się na newsletter
ODBIERZ SWÓJ RABAT
10 zł
Niespodzianka! Dołącz do kuchennego
świata pełnego nowości, zniżek
i barwnych inspiracji ze sklepem
www.dogotowania.pl
Bądź na bieżąco i odbierz zniżkę na pierwsze zakupy (min. 99 zł) w naszym
sklepie internetowym