Savoir vivre przy stole…

czyli jak zrobić dobre wrażenie na osobach, z którymi przyszło nam zjeść posiłek.

Mieliście kiedyś taki sen? Zbliża się pierwsze spotkanie z teściami, sąsiadami, znajomymi męża czy żony, albo z nowym klientem, na którym nam bardzo zależy. Odbędzie się ono w jednej z restauracji przy wspólnym obiedzie. Siadasz przy stole, na którym postawiono kilka rodzajów sztućców, a ty nie wiesz, do jakich potraw ich używać. Patrzysz z paniką na inne osoby w restauracji – może one wiedzą jakim widelcem zjeść rybę i znają maniery przy stole. Nagle budzicie się zlani potem i dziękujecie, że to był tylko sen…

Umiejętność zachowania się przy stole jest dziś rzeczą równie ważną, jak małżeństwo lub dyplom uniwersytecki.

Warto wiedzieć, że wiele zasad odeszło jednak już do lamusa i dzięki temu możemy pozwolić sobie na nieco więcej swobody podczas jedzenia. Niezmiernie ważne jest jednak umiejętne dostosowanie się do sytuacji, bo przecież inaczej jemy w barze szybkiej obsługi, a inaczej w wykwintnej restauracji.

Oto kilka zasad dobrego wychowania, których znajomość może nas uratować z opresji oraz da możliwość zainwestowania w swój wizerunek.

Kolejność ma znaczenie

Do stołu w pierwszej kolejności zasiadają osoby starsze i kobiety. Kolejność miejsc też nie jest przypadkowa. Gospodarz siada u szczytu stołu, a nakrycie dla najważniejszego gościa znajduje się po jego prawej stronie.

Podobna hierarchia obowiązuje w kwestii nakładania jedzenia na talerz. Jeśli koleżanka obok nas ma ochotę na dokładkę, obowiązkiem mężczyzny jest spełnienie tego życzenia.

Postawa podczas jedzenia

Pamiętajmy przede wszystkim, by siedzieć prosto. Nogi powinny być ustawione na podłodze równoległe do siebie. Nie krzyżujemy ich, nie zakładamy jednej na drugą, ani nie zaplatamy wokół nóg krzesła. W żadnym wypadku nie wolno ściągać butów pod stołem.

Nie opieramy łokci na stole, a także nie podpieramy się. Nie pochylamy się nad talerzem, tylko przenosimy potrawy do ust. Ręce trzymamy na stole, nie pod nim.

 Nie należy bawić się sztućcami, ani bębnić palcami w blat stołu.

 

Upadło? Nie podnoś...

Podczas kolacji w restauracji widelec zsunął się na podłogę, wylało się wino, kawałek pieczeni wylądował na twoich kolanach. Jak się zachować? To może przydarzyć się każdemu. Najważniejsze, aby w takiej sytuacji nie robić z tego wielkiego „halo” i nie zwracać na siebie uwagi wszystkich gości w restauracji. Nie należy w panice rzucać się do sprzątania, zbierać z podłogi, co tam upadło. Jeśli spadł nóż czy widelec, kelner przyniesie drugi. Jeśli awaria jest większa, wystarczy taktownie przeprosić i poprosić obsługę o pomoc.

Serweta i serwetki

Przed jedzeniem należy ją rozłożyć na kolanach. Serweta ma uchronić nas przed poplamieniem stroju i służyć do otarcia ust, szczególnie przed sięgnięciem po kieliszek z winem. Jeżeli zdarzy się, że musimy wstać od stołu w czasie posiłku, najlepiej położyć ją po lewej stronie talerza. Po zakończonym posiłku kładziemy ją na stole po prawej stronie obok naczyń i pozostawiamy nie złożoną. Dla obsługi będzie to znak, że już skończyliśmy posiłek.

Dziś, w związku z coraz popularniejszym zwyczajem segregacji śmieci, odkłada się serwetkę papierową obok talerza.

Sztućce, czyli nie taki diabeł straszny…

Podczas jedzenia nóż trzymamy w prawej dłoni, a widelec w lewej. Palec wskazujący nie powinien dotykać ani ostrza noża, ani wybrzuszenia widelca.

Odpowiednie ułożenie sztućców to kolejny temat. Kiedy robimy sobie tylko przerwę w jedzeniu kładziemy sztućce skrzyżowane na talerzu. Ostrze noża zawsze do środka. Po skończonym posiłku sztućce układamy równolegle z trzonkami w prawo, wyznaczając godzinę 17. Nigdy nie opieramy sztućców na talerzu, a trzonków na stole, nie kładziemy też ich na obrusie.

Jeżeli kelner lub pani domu nie podali noża czy łyżki wraz z potrawą, to należy wziąć ze stołu sztućce leżące po zewnętrznej stronie nakrycia. Wraz z kolejnym daniami bierzemy też kolejne sztućce, posuwając się ku talerzowi. Podobnie jest z kieliszkami. Pijemy z tego, który stoi najbliżej nas.

Potrawy nie wymagające krojenia (kasze, mięsa pokrojone, jarzyny, ryż) jemy tylko widelcem, trzymanym w prawej ręce. Pozostałe potrawy jemy nożem i widelcem, spaghetti jemy widelcem i łyżką, a ryby widelcem i nożem do ryb (w kształcie łopatki ze szpicem na końcu do wyjmowania ości).

Duży kłopot z małą łyżeczką

Aromatyczna kawa, delikatna kołderka bitej śmietany, odrobina cukru i cynamonu. Wystarczy zamieszać i... co zrobić z łyżeczką?  Odłożyć ją na spodek filiżanki tak, aby leżała na nim cała.

Jak jeść zupę?

Zupa to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce jako przystawka. Z pozoru proste danie potrafi jednak przysporzyć wielu problemów na eleganckim obiedzie.

 

Jemy ją oczywiście łyżką trzymaną w prawej ręce. Kiedy zupa jest gorąca spokojnie czekamy aż przestygnie, nie dmuchamy na zupę na łyżce. Zupę jemy zawsze końcem łyżki (nie bokiem),

Jeśli w zupie jest długi makaron lub warzywa i zwisają nam one z łyżki możemy sobie pomóc widelcem nakładając je na łyżkę. Zupy z wkładką np. kiełbasą lub żeberkiem jemy w ten sposób, że najpierw zjadamy zupę, a następnie nożem i widelcem jemy mięso. Pieczywo podane do zupy odrywamy palcami na jednorazowe kęsy.

Kiedy kończymy jedzenie zupy nie przechylamy talerza w żadną ze stron i pozostawiamy po prostu resztki na talerzu. Wyjątek stanowi zupa podawana w filiżankach, którą możemy swobodnie wypić (nie dotyczy to jednak bulionówek z dwoma uszkami).

Degustacja trunków z klasą… Jak je pić, by smakowały jeszcze lepiej?

Jak się powinno trzymać kieliszek podczas wygłaszania toastów? Podczas toastu w ogóle nie powinno się trzymać kieliszka! Podobnie jak nie powinno się dzwonić widelcem, by zwrócić uwagę gości. Trącanie się kieliszkami również nie jest w najlepszym tonie, ale jeśli już ktoś to zainicjuje, nie pozostaje nic innego, jak się dostosować.

Aperitif to z francuskiego „pobudzający apetyt”, i taki właśnie trunek, który wyostrzy smak, serwowany jest przed przyjęciem. Aperitifem nazywana bywa też pierwsza, mniej oficjalna część spotkania: goście kilka minut spędzają, stojąc z kieliszkami w dłoniach, w oczekiwaniu na spóźnialskich i oficjalne rozpoczęcie.

To, w jaki sposób trzymamy w dłoni kieliszek, ma wpływ na smak trunku oraz świadczy o naszej elegancji. Przypomnijmy zatem główną zasadę: kieliszek, podnosząc do ust, trzymamy za nóżkę. Dotyczy to zwłaszcza szampana i białego wina – trunków, które podaje się schłodzone. Dzięki temu ciepłem dłoni nie zmienimy ich temperatury, a pośrednio też smaku.

Tymczasem specjały z różnych zakątków świata pijmy tak, jak tam, skąd pochodzą. Japońska sake najlepiej smakuje w płaskich miseczkach, tzw. choko, lekko podgrzana, lecz nie gorąca. Ouzo, grecka anyżówka, nie powinna być z niczym mieszana, a tequilę z solą w jednej dłoni i limonką w drugiej piją w Meksyku... tylko turyści. Meksykanie wódkę z agawy podają w drinkach, a sól – jeśli jest – to na brzegu szklaneczki.

Dobre maniery obowiązują także w kwestii nalewania alkoholu. To gospodarz powinien rozlewać trunki. Samodzielne uzupełnianie kielichów odbierane jest jako niegrzeczne zachowanie.

Co możemy jeść palcami?

Jedzenie palcami nie brzmi zbyt elegancko, jednak są potrawy, które po prostu nie wypada jeść sztućcami.

Pieczywo – podawane jest zazwyczaj w koszyczkach i swobodnie możemy sięgać po niego i jeść rękami. Pamiętajmy jednak, że nie robimy sobie kanapek, ale odrywamy małe kawałki i zjadamy.

Małeciastka podobnie jak również kanapki jemy palcami. Nie obowiązuje to jednak kawałków ciasta, które nakładamy na talerzyk i jemy widelczykiem.

Owoce morza (krewetki w pancerzach, raki i homary), które są duże i przyrządzone z pancerzami najpierw obieramy rękami na talerzyk, następnie płuczemy palce w misce z wodą i cytryną, a później zjadamy danie już za pomocą sztućców. Swobodnie możemy jeść rękami sushi, jeśli nie potrafimy posługiwać się pałeczkami.

Absolutnie nie wolno wyjmować z ust palcami kostek ani pestek. Nie wolno też ich wypluwać. Stosujemy do tego widelec lub łyżkę. Jedynie ości ryb można usunąć z ust palcami. Niejadalne resztki odkładamy na brzeg talerza.


X Zapisz się na newsletter
ODBIERZ SWÓJ RABAT
10 zł
Niespodzianka! Dołącz do kuchennego
świata pełnego nowości, zniżek
i barwnych inspiracji ze sklepem
www.dogotowania.pl
Bądź na bieżąco i odbierz zniżkę na pierwsze zakupy (min. 99 zł) w naszym
sklepie internetowym